söndag 12 december 2021

Tredje advent

Trevlig tredje advent önskas till alla bloggläsare.

För nåt år sen hittade jag mina söners julstrumpor i en låda, dom hängs upp i år men det behövs en strumpa åt alla. Min är röd med ett gulligt band som jag köpte när vi var i Göteborg.

Min mans blev med ett jeanshjärta för han gillar jeanskläder och på Arvids satte jag en trätomte, materialet till strumporna fick jag av en systerdotter när vi hade pyssel. Elli hade sytt flera för två år sen och vi var två som delade på de redan skräddade strumporna. På julaftonsmorgon ska vi tömma dem på småsaker, det är ju hemligt vad som ligger inuti.


 Man tror att julstrumporna har sitt ursprung i Sankt Nikolaus liv. Även om det inte finns några skriftliga uppgifter om julstrumpornas ursprung finns det populära legender som försöker berätta historien om denna jultradition. En sådan legend har flera varianter, men följande är ett bra exempel: byborna pratar om flickorna. Nikolaus ville hjälpa till, men visste att den gamle mannen inte skulle ta emot välgörenhet. Han bestämde sig för att hjälpa till i hemlighet. Efter mörkrets inbrott kastade han tre påsar med guld genom ett öppet fönster, en landade i en strumpa. När flickorna och deras far vaknade nästa morgon hittade de påsarna med guld och blev naturligtvis överlyckliga. Flickorna kunde gifta sig och leva lyckliga i alla sina dagar. Andra versioner av historien säger att Sankt Nikolaus kastade de tre påsarna med guld direkt i strumporna som hängdes vid kaminen för att torka.

Traditionen började i ett europeiskt land och ursprungligen använde barnen helt enkelt en av sina vanliga strumpor, men så småningom skapades speciella julstrumpor för detta ändamål. Dessa strumpor används traditionellt på Nikolausdagen, men i början av 1800-talet började de också användas på julafton.

Wikipedia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar