Trevlig fjärde advent önskas till alla besökare.
Som många andra pysslare så har jag och min syster Marita fastnat för att vika stjärnor, jag har vikt två med nio uddar (de två översta) och några enkla av tapet som jag gett bort. de tre underst är syrrans alster. Marita har tre lager på en del av sina, blir jättefint. När vi besökte några affärer tillsammans så tittade vi på många olika papper, finns ju hur många fina som helst. Adventsstjärna eller julstjärna är ett stjärnformat julpynt med elektrisk belysning, som hängs upp i fönster vid första advent. Den skall påminna om Betlehemsstjärnan. Seden kommer från Tyskland där den ursprungligen var en del i den herrnhutiska traditionen som tillverkade Herrnhutstjärnan. Förutom i Tyskland är adventsstjärnan även vanlig i bland annat Sverige. Adventsstjärnan brukar plockas ned på Tjugondag knut.
Den första kända adventsstjärnan i Sverige kom till Västerås domkyrka 1894. Den stora stjärnan, som alltid varit elektrisk, är täckt med glasprismor och hissas upp i valvet ovanför högaltaret. Stjärnan tänds i en särskild ceremoni inför första advent.
De första moraviska, eller herrnhutiska stjärnorna, var klotformiga med taggar åt alla håll. Den moraviska stjärnan är mer känd som Herrnhutstjärna (Herrnhuter Stern) i Sverige. Julia Aurelius var den som tog Herrnhutstjärnan till Sverige. Hon hade rötterna i Herrnhut och efter sitt bröllop 1912 bosatte sig Julia och Sven Erik Aurelius i Lund och en herrnhutisk stjärna hängdes upp i hemmet och fler familjer började hänga upp denna typ av stjärnor. Ordet adventsstjärna användes första gången i Sverige 1923 och några år senare kom försäljningen igång.
Den röda adventsstjärnan i papp kom till Sverige år 1934 och under 1940-talet startade Hennes & Mauritzs grundare Erling Persson massproduktion av den sjuuddiga adventsstjärnan med namnet "Tindra Kristall". Under 1970-talet ansågs den vara för enkel och intresset för den minskade, men i början av 2000-talet har den åter fått ökat intresse och produceras i varianter med orientaliska motiv.
Wikipedia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar