tisdag 27 augusti 2024

Bok

När jag återställde böckerna om Westins Bageri på biblioteket så hittade jag två böcker av Liz Fenwick. De utspelar sig i Cornwall och det verkar vara en underbar miljö. Först läste jag Den sista sommaren i Cornwall, en bra men lite sorglig bok.

 


måndag 26 augusti 2024

Klänning nr 8

Nu har jag sytt en klänning till Hedvig och en liten till dockan så de matchar varandra. Klänningen är den åttonde som jag sytt om jag inte räknat fel. När Hedvig föddes så tänkte jag att jag skulle sy en klänning varje månad under hennes första år. Jag har ju inte kommit i mål om jag inte får räkna med de jag köpt som är tre stycken plus en kjol.

Tidigare sydde jag en blå och den hade volanger men det räckte inte det här tyget till, så det blev en enklare modell.
 


lördag 24 augusti 2024

Hedvig 1 år

Idag när barnbarnet Hedvig firar sin ett årsdag, ska hon självklart få en burk med presenter som det storebror fick, i Arvids låda var det bilar men i Hedvigs har jag lagt en docka med kläder, täcke och kudde. Det finns några köpegrejer med, men de visar jag inte.
Burken har målats och dekorerats med en tapetbård med klänningar, som jag har lackat på flera gånger.
Några olika modeller och färger fanns det på klänningarna men på baksidan upprepas alla modeller en gång till.
Till dockan stickade jag kofta, byxor och en mössa. En liten väska av samma tyg som täcket och kudden räckte tyget till.


 Dockan är 30 centimeter lång och har klarblåa ögon. Det finns två paket till men de kommer i ett annat inlägg.
Så här blev kortet som jag gjorde, ett sött bokmärke lite lik Hedvig i blå klänning och rosett i håret.


torsdag 22 augusti 2024

Garntårta

Jag har virkat en tårta åt barnbarnen, det fanns skumgummi kvar efter en lång rund kudde så vi delade den i åtta delar. Det hade blivit en väldigt hög tårta så jag tog bort tre centimeter på varje bit. När alla bitar var klara så behövdes det bara sju för att tårtan skulle bli rund.
Tårtan ska vi ta med oss när vi åker till sonen och hans familj för att hälsa på och titta på det "nya" huset som de köpt.
 


tisdag 20 augusti 2024

Bok



Fjärde boken fortsatte på samma roliga och trevliga sätt. Här står boken på en hylla vid min säng. I sängen läser jag en stund varje kväll men jag sitter och läser har aldrig tyckt om att ligga och läsa. Nu har jag visat fyra trevliga böcker att läsa och fyra av mina läsställen, men så klart kan jag läsa vid köksbordet och i mitt hobbyrum om jag vill.

 


söndag 18 augusti 2024

Kalas


Förra söndagen var vi bjudna på kalas för att fira ett barnbarnsbarn åt en av mina systrar. Kortet gjorde en av mina söner med AI. Det är ett verktyg som blir fina bilder men är man en som gillar pyssel som jag så, så stansar, klipper och limmar jag gärna när jag behöver nya kort. Men bra att det finns alternativ!
 
Det blev bara en bild på tårtan för  att slippa störa jubilaren och gästerna och festen.


torsdag 15 augusti 2024

Mormorsrutans dag

 

Idag firas mormorsrutans dag och då visar jag min lilla dock filt med rutor gjorda av restgarner. Jag har en stor filt som jag virkade i mitten av 90-talet. Den består av 102 rutor med enfärgat garn i olika kulörer. Det som blev över blev till dockan. Här kommer lite fakta om mormors rutan.

Mormorsruta är en över 100 år gammal virkningsteknik för att producera fyrkantiga tygstycken. Den virkas ofta av restgarner och var mycket populär på 1970-talet. Den användes till både kläder, accessoarer och heminredning. Det går dock att hitta mormorsrutor tidigare än så. I The Art of Crochet från 1891 finns en bild på en mormorsruta med beskrivningen att man kan använda rutorna för att göra filtar till spädbarn. Under 1930-talets stora depression i USA går det också att hitta mormorsrutan, just på grund av det billiga och enkla sättet att använda restgarner för att sätta färg på hemmet.

Idag har virkade kläder och även mormorsrutor fått ett uppsving och har ännu en gång dykt upp på catwalken. Mormorsrutor går att variera på många olika sätt med storlek, form och mönster. För att virka en mormorsruta använder man luftmaskor, stolpar och smygmaskor.

Från Wikipedia under CC 4.0 SA.



tisdag 13 augusti 2024

Bok


Tredje boken fortsätter på samma sätt som de tidigare: roligt, lättläst, igenkännande. Recept på lycka handlar om ett bröllop med kulturblandning.

 
Här ligger boken på vårat pelarbord som jag fick av min moster på 60-talet när de flyttade söderut för jobbens skull. Bordet skulle jag ha i min lekstuga, men då det var så stort så ställde mina föräldrar undan det i ett uthus. Bredvid står min älsklingsfåtölj där jag handarbetar, läser, ser mina serier eller sitter och umgås med andra.



söndag 11 augusti 2024

Utflykt

I måndags så var vi på en utflykt med mina väninnor och deras män. Vi började med lunch och ett besök på Reprisen i Öjebyn sedan åkte vi ut till Hildurs café vid havet. Gott fika och en underbar utsikt, vi hade också tur med vädret.

Nån nämnde att det här är Piteås äldsta träd, stammen var väldigt grov och trädet stort så nog hade det stått länge här. En trevlig dag med goda vänner.
 


torsdag 8 augusti 2024

Skjorta och slips

Förra veckan var vi bjudna på 70 års kalas till en herre, då tyckte jag att det passade med ett paket i skjortformat. Påsen var lätt att vika men slipsen fick vi knyta om flera gånger innan den var fin. På Instagram fanns det filmer hur man viker och knyter men de var inte lätta att följa, fattades film. Kortet gjordes med hjälp av AI.
 


tisdag 6 augusti 2024

Bok


Andra boken om Westins bageri kommer då från biblioteket, den var lika bra och rolig som den första. Jag är så glad att det finns två till att läsa. Boken ligger på ett bord i vår inglasning och där sitter jag ofta och läser under våren och sommaren.

 


lördag 3 augusti 2024

Bella top

När jag stickat klart mitt linne så började jag med en liten top i ett annat rosa garn. Det här mönstret har jag använt förut till en kofta och en tunika, ett roligt mönster att sticka.

I den här boken finns det trevliga mönstret och många andra fina modeller. Jag stickar nog nån mer top av mina bomullsgarner som finns i flera rosa nyanser.