lördag 9 juni 2018

Veckans kort: internationella stickdagen

 Det här kortet får mig att tänka på trevliga stunder med trevliga vänner på vårat stickcafé. Idag är det internationella stickdagen och då passar det bra med garn och stickor och gott fika.

Sticka dig till ro

Tjugo minuters stickning sänker hjärtrytmen med i genomsnitt elva slag i minuten. Det slår amerikansk forskning fast och ger därmed ännu en anledning att slå sig ned i favoritfåtöljen med en stickning i händerna.
Att sticka är bra för vår hälsa är numera vetenskapligt bevisat. Studier visar att stickning inte bara stimulerar hjärnverksamheten, utan även gör att pulsen och blodtrycket sjunker. Den danska tidskriften Psykologi skriver att "stickning och virkning sänker hjärtrytmen med i genomsnitt elva slag i minuten - lika avstressande som yoga eller meditation" och hänvisar till amerikansk forskning.

För den som sysslat med någon typ av stickning eller virkning är det lätt att instämma i det rogivande i att sätta sig ned med handarbetet och metodiskt jobba sig igenom maska för maska och känna arbetet växa i händerna. För många är stickning ett sätt att varva ner och låta tankar flöda fritt under arbetets gång. Just att metodiskt göra en aktivitet med likartade rörelser för båda händerna har visat sig vara effektivt för att stimulera kopplingen mellan de bägge hjärnhalvorna. Detta kan enligt forskare förhindra demens senare i livet. Mer komplicerade sticktekniker blir också en utmaning för hjärnan och ökar kreativiteten tycker många
När man läser det här förstår man att stickning är viktigt för många på vår jord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar